Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος στο Euro2012: γεγονός μέλλον αλλά...;


Η Εθνική Ελλάδος,  απόψε στις 7μμ, ανοίγει την αυλαία του 14ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με αντίπαλο την οικοδέσποινα Πολωνία. Η ομάδα του Santos, αν και ξεκινάει από τη θέση του αουτσάιντερ, θα δώσει το 100% των δυνατοτήτων της προκειμένου να βγάλει αυτήν την ταμπέλα από πάνω της.
Το πρόγραμμα του Euro, οι συνθέσεις και οι τακτικές των ομάδων έχουν χιλιοειπωθεί κατά καιρούς γι'αυτό θα προσπαθήσω να συντάξω ένα διαφορετικό -απ' όσα έχουμε συνηθίσει- άρθρο.

Με το παρόν άρθρο θέλω να δούμε τις ομοιότητες που έχουν η διοργάνωση του Euro2004, απ' όπου η Ελλάδα έφυγε θριαμβεύτρια από τα γήπεδα της Πορτογαλίας, με τη φετινή διοργάνωση του Euro2012 στα γήπεδα της Πολωνίας, από την πλευρά της Ελλάδας.
Οι δύο αυτές διοργανώσεις κρύβουν όπως θα δείτε αρκετές ομοιότητες οι οποίες μου προξένησαν μεγάλη έκπληξη κατά την αναζήτησή τους. Ας δούμε τις πιο εντυπωσιακές αναλυτικά:

Αρχικά, η Ελλάδα κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης, απέναντι στη Ρωσία, την οποία θα αντιμετωπίσει και πάλι στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου. 
Το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής μας, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα γίνει απέναντι στους οικοδεσπότες (Πολωνοί αντί για Πορτογάλοι) στην αυλαία της διοργάνωσης. Ο Κολίνα ήταν ο διαιτητής της πρεμιέρας του Euro 2004, ενώ τώρα θα είναι ο παρατηρητής της πρεμιέρας του Euro 2012.
Επίσης η τέταρτη ομάδα του ομίλου, η Τσεχία τυγχάνει να συνορεύει με την οικοδέσποινα (όπως η Ισπανία με την Πορτογαλία).

Ακόμη, ο γηραιότερος παίκτης της Εθνικής πριν από 8 χρόνια, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, ο Νικοπολίδης. Σήμερα πάλι ο γηραιότερος παίκτης είναι ο τερματοφύλακας Χαλκιάς που αναμένεται να ξεκινήσει βασικός.

Το 2004, στο ρόστερ της Εθνικής 8 παίκτες από την τελική 23άδα ανήκαν σε ξένο σύλλογο (Νταμπίζας-Λέστερ, Δέλλας-Ρόμα, Γιαννακόπουλος-Μπόλτον, Χαριστέας-Βέρντερ, Νικολαΐδης-Ατλέτικο, Φύσσας-Μπενφίκα, Βρύζας-Φιορεντίνα, Καραγκούνης-Ίντερ) ενώ και φέτος, 8 παίκτες από την 23άδα ανήκουν σε ξένο σύλλογο (Τζαβέλας-Μονακό, Παπαδόπουλος Κ.-Σάλκε, Σαμαράς-Σέλτικ, Τζόρβας-Παλέρμο, Γκέκας-Σαμσουνσπόρ, Παπασταθόπουλος-Βέρντερ, Φορτούνης-Καϊζερσλάουτερν, Νίνης-Πάρμα).

Bonus (πολιτική) ομοιότητα:
Το 2004 όπως και το 2012 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές όπου και τις δύο φορές, πρώτο κόμμα σε ψήφους βγήκε η Ν.Δ.. (Οι πρόσφατες εκλογές του Μαΐου ήταν οι 14ες από τη μεταπολίτευση κι έπειτα, ενώ το φετινό Euro, είναι το 14ο.)
Μιας που είπα Euro και Ν.Δ. δείτε κι ένα σχετικό βίντεο εδώ.



Άραγε, μπορεί να επαναληθφεί μία τέτοια εικόνα;
Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδος το 2004, θα μπορούσε να είχε χαρακτηριστεί πριν την έναρξη της πρεμιέρας, ως ένα γεγονός μέλλον αλλά αβέβαιο, όπως λέτε εσείς οι νομικοί (Πέτρο, Νίκο,Αλέξη κ.ά.). 
Όμως μετά από τόσες πολλές ομοιότητες, πιστεύω ότι η φετινή πορεία της εθνικής θα είναι γεγονός μέλλον αλλά βέβαιο! :D
Άλλωστε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος, Καρλ Μαρξ είχε πει κάποτε:
"Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα."

Καλή επιτυχία στην Εθνική μας! 

ΥΓ: (Ξανά)Σήκωσε το, το γ@μ#μ$νο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω...






Δεν περιγράφω άλλο...

Lelejohn

3 σχόλια:

  1. Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται!
    http://samatas-stin-ormylia.blogspot.gr/2012/06/euro2012_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2004 ελλαδα-πορτογαλια=1-0 ελλαδα-ισπανια=1-1 ελλαδα-ρωσια=1-2
    2012 ελλαδα-ρωσια=1-0 ελλαδα-πωλωνια=1-1 ελλαδα-τσεχια=1-2

    ΜΩΡΕ ΛΕΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς Peterako δεν είναι έτσι. Αν ήταν ακριβώς έτσι θα το 'χαμε πάρει από τώρα! :P
    Μοιάζουν πάντως...
    Αλλά στους ομίλους ήταν Ελλάδα Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης, Μπασινάς(π), Ρονάλντο).
    Στον τελικό έγινε το 1-0! :D

    ΥΓ: 80 απόδοση να το πάρει η Ελλάδα. παίξε 1-2 ευρώ. Χαλάλι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή